KAFÉKONSERTER PÅ SVENSKA SLOTT & HERRGÅRDAR 2023

VIVALDI CAFÉ FESTIVAL

En lyxig upplevelse från 1700-talet

KAFÉKONSERTER I SVERIGEPROGRAM

kommer senare


ALLA TYCKER OM ATT NJUTA AV EN KOPP KAFFE ELLER TE OCH SAMTIDIGT BLI UNDERHÅLLNA 

Det är precis vad det här handlar om. Det visste redan Carl Michael Bellman, så blev han också omåttligt populär. Här får man chansen att lyssna på klassisk musik på ett svenskt slott eller herrgård, samtidigt som man åtnjuter en härlig kopp kaffe eller te och njuter av en god bakelse.


INSPIRATION FRÅN KARNEVALEN I VENEDIG

Vi har tagit inspiration och koncept från Carnevale di Venezia, där vi har framträtt sedan 1998, och flyttat in evenemanget på svenska slott och herrgårdar. Med över 20 års erfarenhet av hur den musikaliska underhållningen på karnevalen i Venedig blir som bäst, har vi nu etablerat idéen på några platser i Sverige och samtidigt skräddarsytt programmen för en svensk publik. Responsen från publiken har varit långt utöver det vanliga. 

EN INSPIRATIONSFILM OM KAFÉKONSERTERNA PÅ SLOTT & HERRESÄTEN

EN MUSIKALISK RESA I TID OCH RUM I 1700-TALETS EUROPA


En cembalino d'amore möter en mästarmandolin
I nedanstående konsertprogram möter en cembalino d'amore (en liten kärlekscembalo) med tidstrogen barockmålning i guld, rött och svart, en mästarmandolin, byggd av den skicklige italienske mandolinbyggaren Maestro Pandini från Ferrara, Italien. Underbara klanger och vibrerande resonanssträngar. Programmen har gjort succé i Italien och Sverige. Konserter med stående ovationer. Lars Forslund spelar både mandolin och programmerad cembalo och berättar, med stor inlevelse, om musiken, tonsättarna och 1700-talets Europa.

"Från Versailles till Franska Revolutionen"
Musik för mandolin och cembalo av cembalomästarna Jean-Baptiste Lully, Francois Couperin, Jean-Philippe Rameau och Jean Frédéric Edelmann. Underbar svängig fransk barockmusik med mycket dramatik och klangfullhet. Dessa franska tonsättares farliga och spännande liv var fyllda med dramatik i 1700-talets, ideologiernas och omvälvningarnas Frankrike. Fantastisk musik men fasansfull historik. Musiken är skriven under Frankrikes stormaktstid fram till Franska Revolutionen.

DE STORA MÄSTARNA BACH, VIVALDI, MOZART OCH BEETHOVEN

"Musik för själen - Musica per lo spirito"
Meditativ musik för mandolin och cembalo av Johann Sebastian Bach. Det här programmet är verkligen balsam för själen, himmelskt vackert och oerhört klangfullt. De vackraste långsamma satserna från sonater, cembalokonserter och suiter, samt "Jesus bleibet meine Freude" av mästaren Bach.

”Il Prete rosso – Den röde prästen"
Antonio Vivaldi var utbildad till präst och kallades i Venedig på sin tid för "Il Prete Rosso", den röde prästen på grund av sin röda hårfärg. Hans musik är livsbejakande och rytmisk. Vivaldis lättlyssnade musik passar många livsnjutare även i vår tid. Ibland frestas man kalla honom mästaren av ”barock’n roll”. Musik för mandolin och cembalo av Vivaldi och hans samtida. 

”Mästerverk från 1700-talets Wien"
Tro det eller ej, men den store mästaren Ludwig van Beethoven skrev både
"Månskenssonaten" och "Pathetiquesonaten" för cembalo i första hand, och därefter trycktes en alternativ upplaga för cembalo eller piano efter önskemål. Beethoven skrev även sonatiner för just mandolin och cembalo. I det här programmet framförs adagiot ur "Månskenssonaten" och adagio cantabile ur "Pathetiquesonaten" samt sonatiner för mandolin och cembalo, vidare musik av geniet Wolfgang Amadeus Mozart. Ett härligt urklassiskt program.

”Från Vivaldi till Beethoven"
I det här programmet framförs musik från Venedig, Salzburg och Wien. Musik för mandolin och cembalo av Vivaldi, Mozart och Beethoven.

SÅ HÄR LÅTER BEETHOVENS "PATHETIQUE" SONAT FÖR MANDOLIN & CEMBALINO

EN FILM OM BYGGET & DEMONSTRATION AV EN CEMBALINO D'AMORE


Gammalt möter nytt - Barock och nutid

Konceptet ljud & design bygger på barockens ljud- och designideal i mötet med vår tids absolut senaste inom den digitala tekniken. Ett lyckligt möte. Här möts också en ny Yamaha THR 5, en pytteliten förstärkare specialbyggd för akustiska gitarrer, och samplingsprogrammet Berlin - Harpsichord från den tyska teknik- och datafirman Orchestral Tools. Förebilderna i design och ljud för både Lars Forslund och teknikerna på Orchestral Tools har varit franska och italienska cembali från 1700-talet. Det är fascinerande när två epoker möts och resultatet blir enastående bra. Design från 1720-talet och teknik från 2020. Här är det 300 år som har passerat mellan inovationerna och idag passar dessa ideal som handen i handsken. Denna lilla fantasifulla cembalino har Lars Forslund byggt på egen hand.

living-room-581073_1920
swabian-gmund-4819800_1920
rococo-4758096_1920
kaffeförbud-1700-talet-1170x846
castle-1258481_1920
chateau-4849563_1920 (2)
castle-458058_1920
dining-room-352943_1920
cervena-lhota-2652041_1920
Maxine Rizotto och Lars Forslund 3C

VIVALDI CAFÉ FESTIVAL


MER INFORMATION


Kontakta oss gärna med frågor om

kafékonserterna.