SVERIGES MINSTA TEATER


TEATRO PICCOLINO
presenterar

ETT MUSIKALISKT DRAMA


"Il Prete Rosso - Den Röde Prästen"


Ett musikaliskt drama i 3 akter om Antonio Vivaldis liv,

musiken och kärleken av Lars Forslund


DIGITAL TEKNIK MÖTER KONSTOCH MUSIK FRÅN 1700-TALET

Ett mycket annorlunda kulturprojekt. Barockens konst och musik möter det absolut senaste inom den digitala tekniken. Lars Forslund har skapat en annorlunda föreställning med levande musik av Vivaldi, sagofigurer i 3D iklädda ursnygga barockdräkter och dem både dansar och rör på sig och till och med spelar på en 3D cembalo. Vidare har Lars Forslund skapat en unik scenografi med ”rörliga” målningar från Renässansen och Barocken i form av ett bildspel / film / animation, textat på svenska, som spelas upp på en storbildsskärm (LCD / TV-skärm), som då fungerar som illussionskapande scenkulisser. Samtidigt som animationen rullar och driver dramat framåt, spelar musikerna live på sina instrument, synkroniserat till 100% med animationen och dessutom berättar Lars och förklarar viktiga händelser i handlingen mellan akterna. Lars Forslund har tagit inspiration av Carlo Goldonis unika 1700-tals dockteater direkt från Venedig.

SYNOPSIS

Total speltid 65 minuter

1. Första akten är förlagd till 1700-talets Venedig och handlar om Antonio Vivaldis liv, musiken och hans stora kärlek till den, på den tiden, berömda opera sångerskan, mezzosopranen Anna Girò. Speltid 20 minuter.

2. Andra akten är förlagd till Carnevale di Venezia 1738 och tar oss med bakom kulisserna på ett av Venedigs operahus, tillika casino och bordell och där bevittnar vi en teater i teatern, förlagd till biblisk tid, som handlar om tyrannen Holofernes och hjältinnan Juditha, hämtad från Apokryferna ur gamla testamentet. Det är en allegori över Venedigs seger över det mäktiga Ottomanska Riket 1716. Speltid 20 minuter.

3. Tredje akten handlar om Vivaldis glamorösa och sista framträdande på den stora festen på Ospedale della Pietà, till den då 18-årige Prins Friedrich Christian av Saxen och Polens ärorika besök i Venedig 21 mars 1740. Denna fest ansågs vara den mest påkostade och lyxigaste festen i Venedig under hela 1700-talet. Därefter följer vi med Vivaldi till Wien, dit han flyttar i maj 1740 och söker lyckan i nya operaprojekt och han trånar efter en tjänst som hovdirigent i det Habsburgska hovet, men tyvärr möter han sitt stora misslyckande och tragiska död, natten den 27 -28 juli 1741, i den österrikiska huvudstaden. Speltid 25 minuter.

EN SANN HISTORIA FRÅN 1700-TALET I SAGOFORM


INSPIRATION FRÅN 1700-TALETS DOCKTEATER

Det här är en sann historia om Vivaldis liv och hans samtid i sagoform med inspiration från 1700-talets dockteater i digitalt format till levande musik. Lars Forslund spelar mandolin och cembalino och berättar, med stor inlevelse, om Vivaldi och 1700-talets Venedig och Wien. Mimmie Grennäs spelar blockflöjtoch bär en färgrik dräkt i bästa barockstil.


MIMMIE GRENNÄS OCH LARS FORSLUND
Lars Forslund och Mimmie Grennäs har spelat hundratals konserter tillsammans sedan 2015 och turnerat över hela Sverige. Nu övar dem inför det nya storbildsprojektet som snart ska ut på turné på bibliotek, teatrar, museer, slott och herrgårdar, samt folkhögskolor och universitet.


REFERENS
Björn Dierks, slottsägare av Börstorp slott. Han har engagerat Lars Forslund och hans ensemble Camerata Mandolino Classico med svenska och italienska musiker och operasångare. Vi har framfört mer än 40 operaföreställningar på hans slott under åren 2016-2019. Han vet hur Lars Forslund fungerar som berättare och musiker. Lars Forslund har berättat om Vivaldis liv, musiken och kärleken i samband med dessa Vivaldioperor. Lars använder det materialet i sina föreställningar i kombination med berättande, musicerande och video som sceneri på storbildsskärm. Musikerna spelar på blockflöjt, mandolin och cembalino d'amore.


BJÖRN DIERKS

Mobil 070 778 08 08


MUSIKER
Mimmie Grennäs - blockflöjt
Lars Forslund - mandolin och cembalino d'amore


BERÄTTARE OCH PRESENTATÖR
Lars Forslund

MÖT VÅRA SAGOFIGURER I EN 3D ANIMATION PÅ YOUTUBE!


Se ett exempel på en animation med musik av Antonio Vivaldi. Lars Forslund spelar långsamma satsen ur en mandolinkonsert av Vivaldi med ackompagnemang på cembalino, mandoliner och mandola.

MIMMIE GRENNÄS & LARS FORSLUND


LITE OM MIMMIE GRENNÄS - BLOCKFLÖJTSVIRTUOS
Mimmie Grennäs började spela musik av Vivaldi på sin blockflöjt redan som barn och hon älskar musik från Barocken och Renässansen. Hon studerade som tonåring på musikgymnasiet i Jönköping. Vidare studerade hon blockflöjt och ensemblespel på Lunnevads folkhögskola i Östergötland för den stora blockflöjtsmästaren Eric Humble. Därefter kom Mimmie in på musikhögskolan Ingesund, Arvika. Efter examen började hon undervisa blockflöjt på Kulturskolan i Linköping. Mimmie Grennäs är en skicklig blockflöjtsvirtuos och hon är flitigt anlitad som solist med olika orkestrar, ensembler och hon är fast medlem i ensemblerna Barokoko och Camerata Mandolino Classico och konserterar runt om i Sverige.


LITE OM LARS FORSLUND - MANDOLIN
Lars Forslund är verksam i Venedig som mandolinsolist sedan 1998 och ger årligen konserter med venetianska musiker och orkestrar. Han spelar i Opera da Camera di Venezia, bjuder in svenska körer till Venedig årligen, bland andra Akademiska kören i Linköping, många svenska domkyrkokörer med flera. Lars Forslund gjorde programmet ”Landgång” på SVT med Ann Lundberg 2016 från Carnevale Di Venezia. Lars Forslund har spelat musik av Vivaldi sen barnsben och forskat om Vivaldi. Han har bott i Rom som barn, studerat italienska språket på hög nivå och använder dagligen italienska som är hans andraspråk. På somrarna är han verksam som konstnärlig ledare för Vivaldi Festival och Vivaldi Opera Festival och framträder också flitigt som mandolinsolist i Sverige och Italien med olika ensembler och orkestrar. Han är grundare och ledare för ensemblen Camerata Mandolino Classico. Vidare har Lars studerat stora mängder litteratur om Venedig och hört många berättelser om staden av vänner och kollegor. Han har stor erfarenhet av att både berätta om Vivaldi och Venedig och att guida musiker och körsångare i Venedig. På konserter både i Sverige och Italien så presenterar Lars alltid programmen muntligt och berättar om Vivaldi och hans samtid och om 1700-talets Venedig. Han är, enligt andra, en bra berättare och presentatör och får ofta höra från publiken att de uppskattar inte bara musiken som framförs utan också den muntliga presentationen som förklarar och förtydligar musiken, tonsättarna, livet på 1700-talet och förstås presentationen av de medverkande artisterna.


KONTAKTA OSS OM NÅGOT ÄR OKLART!

Det är inte helt lätt att förklara allt och göra det tydligt på en webbplats, så kontakta oss gärna med dina frågor om Vivaldi Opera Festival. Vi har mycket mer att berätta om föreställningarna. Vi är mycket angelägna om att försöka svara på dina frågor. Tveka inte att fråga om allt du undrar över! Om detta låter interessant, hör i så fall av dig till oss så berättar vi mer om hur det hela fungerar.

TEATRO PICCOLINO


INFORMATION


Kontakta oss gärna med frågor om föreställningana!